Nieuwe praktijk voor psychomotorische kindertherapie in Dronten

 16 december 2020 om 16:52 uur

Dronten – Conny Hagen uit Dronten biedt psychomotorische kindertherapie (PMKT) aan kinderen tot en met 12 jaar. Voor als ze niet lekker in hun vel zitten, last hebben van een gebeurtenis en ontwikkelings- en of gedragsproblemen hebben.

Ook biedt Hagen een training aan in groepsvorm van maximaal vier kinderen. Dat is meer coachend en bedoeld voor kinderen die zich zekerder willen voelen, beter voor zichzelf willen opkomen of te snel boos worden en dit niet willen.

Conny Hagen (54) is geboren en getogen in Swifterbant. Daarna heeft zij op verschillende plekken gewoond en gewerkt. ‘In Zwolle, Amsterdam en Mozambique. Nu woon ik alweer 20 jaar in Dronten samen met mijn man. Ik ben moeder van twee inmiddels volwassen kinderen die op zichzelf wonen’.

Hagen heeft 25 jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan de laatste vier jaar ook als kindercoach. ‘In Emmeloord werk ik nu als psychomotorisch kindertherapeut en vanaf november bied ik dat ook aan vanuit mijn eigen praktijk aan huis in Dronten’.

Dus de stap vanuit het onderwijs naar kindertherapie gemaakt. Vanwaar die keuze?

‘Ik heb die switch gemaakt omdat ik in de klas vaak voelde dat een kind meer zorg nodig had op sociaal en emotioneel gebied dan dat ik door de groepsgrootte kon geven’.

‘Psychomotorische kindertherapie heeft mij het belang van bewegen doen inzien. Dat inspireerde mij om binnen het onderwijs en het coachen meer met beweging bezig te gaan en om psychomotorisch kindertherapeut te worden’.

Wat is Psychomotorische Kindertherapie eigenlijk?

‘Psychomotorische kindertherapie (PMKT) is een ‘doe-therapie’ voor kinderen waarbij gebruik wordt gemaakt van veel verschillende materialen, denk aan sport-, spel-, expressie-, constructie-, muziek-, en symbolische vormen. Kinderen zijn daardoor niet alleen met hun hoofd bezig, maar met hun hele lichaam’.

‘Ik bied het kind de ruimte om nieuwe ervaringen op te doen, gedragspatronen te herkennen, nieuw gedrag te oefenen en eventuele negatieve ervaringen te verwerken. Een veranderingsproces wordt zo op gang geholpen waardoor het kind weer in zijn kracht komt, positiever en met meer zelfvertrouwen in het leven staat’.

Waarvoor kunnen kinderen bij jou terecht?

‘Kinderen tot en met 12 jaar kunnen bij mij terecht voor individuele therapie als ze niet lekker in hun vel zitten, last hebben van een gebeurtenis en ontwikkelings- en of gedragsproblemen hebben. Ook bied ik een training aan in groepsvorm van maximaal vier kinderen. Dat is meer coachend en bedoeld voor kinderen die zich zekerder willen voelen, beter voor zichzelf willen opkomen of te snel boos worden en dit niet willen’.

Hoe ziet de therapie eruit?

‘De eerste afspraken is het belangrijk dat het kind zich veilig voelt en wordt er een band opgebouwd met het kind en de ouders. Ik begin altijd met het zoeken naar de kwaliteiten van het kind om zijn of haar ‘streepjescode’ zichtbaar te maken. Ook besteed ik ruim aandacht aan hoe de prikkelverwerking gaat en hoe de gevoelens beleefd worden. Ik volg en zoek samen met het kind naar waar hij of zij tegenaan loopt en stimuleer het kind zelf oplossingen te zoeken. Verderop in de therapie komen de diepe onderliggende problematieken vaak als vanzelf naar boven en is er ruimte voor verwerking en oplossingen. Ik werk altijd samen met de ouder(s) van het kind en ook met de school of andere gezinsleden als dat gewenst is’.

Waar en wanneer kunnen kinderen bij jou terecht?

‘Ouders kunnen geheel vrijblijvend langskomen, bellen of mailen voor een kennismaking. Dit kan ook tijdens de kerstvakantie. Momenteel is er geen wachtlijst.

Meer informatie is te vinden op de website www.connyhagen.nl